Tuzlular

                                               AÇMA  TARİFİ
                             
Yiyeceğiniz en güzel ev açması desem çok iddalımı konuşmuş olurum bilmem ama bu benim düşüncem.Burda önemli olan sabredip aşamaları aynen uygulamak ve her seferinde hamurun kabarmasını beklemek.Aksi halde tel tel pişmiş bir açma yerine normal tuzlu bir poğça kıvamında bir açmanız olur.
MALZEMELER
  • 2 yumurta (sarıları ayrılacak)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt--yoğurt veya su (herhangi birini kullanabilirsiniz)
  • 3/4  su bardağı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 küp yaş maya (1 bardak ılık suda eritilecek)
  • 6,5-7 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı mahlep (arzuya bağlı)
DİĞER MALZEME
  • 150 gr. yumuşak margarin
  • Susam, çörek otu vs.
YAPILIŞI
  • Malzemeleri karıştırıp en son unu yavaş ayavaş ilave ederek yumuşak bir hamur yapı.Hamur leğenin kenarından ayrılmaya başladığı gibi un eklemeyi kesin.
  • Hamurun üzerini örtüp, ılık bir yerde hamurun iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp avucunuzda biraz açın ve içine 1 çay kaşığı kadar margarin koyup poğça gibi kapatın.
  • Tepsideki hamurları ılık bir yerde tekrar kabarana kadar bekletin.
  • Daha sonra poğça şeklindeki bu hamurları elinize alıp, içindeki margarini dışarı taşırmadan uzatın ve iki ucundan tutup ters yönlere doğru bükün.
  • Büktüğünüz hamurun uçlarını üst üste gelecek şekilde bir ucunu alta diğerini üste doğru yapıştırın.
  • Yapım aşaması tamamlanan açmalarınızı seyrek aralıklarla fırın tepsisine dizip, tekrar kabarması için bir müddet daha bekleyin.
  • En son üzerine 1 tatlı kaşığı su ile karıştırdığınız yumurta sarılarını yumuşak bir fırça yardımı ile narince sürüp susam vaya çörekotu serpin.
  • 200 derecede ısıtlmış fırında 15 -20 dk. pişirin
  • Fırınınızı mümkünse fansız ayarda kullanın.Fan açmaların kurumasına yol açabilir.


    Pofuduk Poğaça
     Malzemeler
    Yarım  paket  yaş maya
    1 su bardağı ılık süt
    1 çay bardağı ılık su
    1 çay bardağı sıvı yağ
    1 t.k. tuz
    1 t. k.şeker
    1 yumurtanın akı içine sarısı üzerine
     Aldığı kadar un
    50 ğr   margarin yada tereyağı   (yumuşak)
     İçine  beyaz peynir
    Yapılışı

    Mayayı ılık suda eritin. Bütün malzemeyi ekleyin unu yavaş,yavaş ilave ederek yumuşak bir hamur yapın. Hamurdan   8  beze yapın her bezeyi tabak büyüklüğünde açın. Aralarına yumuşak yağ sürdükten sonra (En üste yağ sürmeyin) daha sonra hamuru açabildiğiniz kadar ince açın 4.de bölün  her bir parçayı tekrar 4.de bölün  toplam 16 parça  kenarına peynir yada istediğiniz içten koyarak  sigara böreği gibi sarın 30 dk.mayalanmaya bırakın    sonra yumurta sarısına 1 y.k. pekmez katın. Poğaçalara sürdükten sonra  önceden ısıtılmış fırında pişirin.        

    PEYNİRLİ AÇMA



    Hamur işi:Tatlıları mı tuzluları mı seversiniz ?